Sastojci
Biskvit:
3 bjelanjka
3 kasike secera
6 kasika mljevenog keksa (petit ili plazma)
1 kasika brasna
1/2 praska za pecivo
Biskvit II
3 jaja
3kasike secera
3kasike brasna
1/2 praska za pecivo
1,5kasika ulja
Krema:
8 dclmlijeka
100 gr.secera
2 pudinga od vanilije
6 zumanjaca
200 gr.margarina ili maslaca
100 gr. bijele cokolade za kuhanje
100 gr. tamne cokolade za kuhanje
Dekoracija:
Petit keks
1 slag krema
Priprema
1 Biskvit s keksom:
Umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati sve suhe sastojke lagano mijesajuci. Masu presuti u okrugli kalup za torte promjera 26 cm, ili malo veci. Peci 15-tak min na 200 C.
2 Biskvit II:
Umutiti 3 jaja s 3 kasike secera, kad smjesa pobijeli dodati 1,5 kasiku ulja, smanjiti brzinu miksera te lagano umijesati brasno s malo praska za pecivo. Peci 15-tak min na 200C. Mozda i manje ukoliko je potrebno.
3 Krema:
Umutiti zumanjce, dodati malo mlijeka i prah puding, izmijesati da nema grudvica. U preostalo mlijeko umijesati secer i staviti na vatru da prokuha, te smjesu zumanjaca i pudinga istresti u kipuce mlijeko. Skuhati kao i svaki puding. Ohladiti, u ohladjenu kremu umijesati margarin ili maslac. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio umijesati na pari otopljenu bijelu cokoladu, a u drugi crnu, takodjer otopljenu.
Biskvit od keksa staviti na podlogu za torte premazati ga bijelom kremom, zatim drugi biskvit staviti preko kreme, te na drugi biskvit premazati crnu kremu.
Vratiti obruc od kalupa te poredati petit keks oko torte, ostaviti malo da se ohladi. Umutiti slag kremu i poravnati s keksom. (Prvobitna zamisao bila je tortu ukrasiti fondanom, ali zbog puno kreme nisam se usudila, pa je zavrsilo ovako, brzo i jednostavno, kako zbog izgubljenje volje zbog fondana tako i nedostatka vremena za nesto drugo. Ali je torta bila ukusna :)