PEACH MELBA CAKE Od 19. veka, kada je izmišljena poslastica Breskve Melba, stvorene su mnoge verzije ovog divnog deserta. Ovo je torta inspirisana tom čuvenom kombinacijom BRESKVE-MALINE-VANILA.
Broj osoba:8 osoba
Sastojci
KORA ZA TORTU Mera za sve je šolja od 2,5 dl.
1 i 3/4 šoljebrašna
3 kašičicepraška za pecivo
1/2 kašičicesoli
1 1/4 šolješećera
2 kašičiceekstrakta od vanile
2 jaja 2žumanca
1 šoljaslatkog vrhnja za šlag
3 kašike tečnog jogurta
KREM SA BRESKVAMA
1 šoljašećera
3/4 šoljevode
1/2 šolje likera od breskvi
1 kašičicasoka od limuna
1 kašičicaželatina
1 šoljaslatkog vrhnja
2 šolje iseckanih breskvi iz kompota+za ukrašavanje
KREM SA MALINAMA
1 šoljaslatkog vrhnja
1 šoljašećera u prahu
1 kašikasoka od limuna
3 šolje svežih ili smrznutih malina
Vrijeme pripreme:60 min
Priprema
1 Breskve Melba
Ugrejati rernu na 180 stepeni
2
Spremiti koru za tortu – u srednjoj posudi izmešati sve suve sastojke. U drugoj posudi ulupati šlag i dodati ostale mokre sastojke. Polako mešajući, sjedinjiti mokre i suve sastojke i rasporediti u dva okrugla pleha. Peći oko 15 minuta ili dok kora nije zlatkaste boje.
3
U maloj posudi sjedinjiti šećer, vodu i liker i kuvati dok se ne smanji u sirup. Dodati želatin po uputstvima sa kesice.
4
U većoj posudi ulupati šlag, dodati iseckane breskve i želatin u sirupu. Staviti jedan sloj kore u kalup sa stranama koje se odvajaju i preliti svu smesu sa breskvama. Tako treba da stoji u frižideru oko 1 sat ili dok se sve ne stegne. Zatim poklopiti drugom korom i premazati kremom od malina.
5
Preliv od malina napravite bez kuvanja – izmešajte maline, šećer i limun i proterati kroz cediljku. Semenke baciti a sok upotrebiti pola za krem od malina a pola kao preliv kad poslužujete tortu.
6
Ovo je omiljena voćna torta u mojoj familiji pa se nadam da će postati i vaša! Prijatno!