Slana torta sa sunkom i kackavaljem


Fino predjelo za svecane prilike…kao slana torta ili rolat.

Sastojci
Kora
100 gmargarina  
100 gbrasna  
0,5 dlmleka  
6jaja  ravna kasicicasoli
Nadev
300 gpraske sunke  
300 g kackavalja (trapista, gaude i sl.)  
2 dlkiselog vrhnja  
200 gmajoneza  malo seckanih krastvacica   persunovo lisce


Priprema
1
Na otopljenom margarinu proprziti brasno, pa sipati po malo mleka i, stalno mesajuci, kuvati dok se ne zgusne.
2
U ohladjenu smesu dodati jedno po jedno zumance i na kraju cvrst sam od belanaca.
3
Sipati u veliki pleh od pecnice prekriven masnim papirom i peci na 200 C oko 30 minuta.
4
Za nadev sitno iseckati sunku i krastvacice, kackavalj naribati i sve izmesati sa vrhnjem i majonezom.
5
Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom, odgore staviti drugu koru i malo pritisnuti.
6
Odgore premazati jos sa 200 g krem sira (ili kiselog vrhnja, naribati kackavalj i ukrasti po zelji.
7
Cuvati na hladnom pre sluzenja.

Nadev za slanu tortu na slici je napravljen od 1, 5 mere, da bi bilo vise fila, a ako se pravi kao slani rolat, navedeni sastojci su sasvim dovoljni. Ovim filom se mogu puniti i slane korpice .